Delta Dunării  – al doilea cel mai mare delta râului din Europa, după Delta Volga . Zona 4152 km patrati , din care 3446 de kilometri pătrați (83,0%) se află România , iar restul (17,0%) este în Ucraina.

Zona deltei fluctuează: deoarece depozitele aluvionare se extinde la est cu o medie de 40 de metri pe an. Din această cauză, un număr de așezări în momentul în care baza este situat în imediata vecinătate a Mării Negre , sunt acum la o distanță considerabilă de el. De exemplu, distanța actuală din orașul Vilcovo , fondat în 1746 , la mare este mai mare de 6 km de Ochakovskaya Girlie pentru date privind 2005. Din cauza colmatarea unor canale și formarea altora linia șenalului navigabil ramura principală a râului este schimbătoare, și , prin urmare , cauza disputelor teritoriale dintre România pe de o parte și de URSS și apoi Ucraina pe de altă parte.

Istoricul

În timpurile moderne Delta Dunării, care are o importanță strategică, a fost cauza disputelor teritoriale între mai multe state. Astfel, în anii 1770-1774, în cursul următorului război ruso-turc , Dunărea a fost o parte din Rusia [1] . Tratatul de pace de la Adrianopol în 1829 a dat Imperiul Rus în toată zona Deltei Dunării. Cu toate acestea, deja în 1856 , la sfârșitul Războiului Crimeei, întreaga Basarabiei de Sud , în apropierea fluviului Dunărea și cursul inferior al râului Prut , a devenit parte a Principatului Moldovei , să se unească în 1859 în principatul valah în statul Romania . Cea mai mare parte a deltei în sine , în acest caz , a fost returnat Imperiului Otoman . Tratatul de la Berlin în 1878 a revenit în sudul Basarabiei la Rusia până la brațul Chilia . Cea mai mare parte a deltei (83%) a fost transferată în unită România care a câștigat independența față de Imperiul Otoman [3] . Delta și teritoriul adiacent Mării Negre a continuat să fie obiectul unor dispute teritoriale între România și URSS, și mai târziu Ucraina.

Geografie

Delta Dunării mlăștinos, tăiat de o rețea densă de filiale și lacuri . Partea de sus a deltei este aproape de Capul Ismail Chatal la o distanță de 80 km de Gârla în cazul în care se desparte de masă Dunărea mai întâi în Chilia și Tulcin. După 17 km în aval Tulchinsky Arm împărțit în Georgievskoe braț și brațul Sulina , care se varsă în Marea Neagră creând separat delta secundar .

brațul Chilia pe teritoriul Ucrainei creează o așa-numita Delta Chilia, care este partea cea mai trecătoare a Deltei Dunării. Cea mai mare parte din Delta Dunării este acoperită cu fluxuri – a doua zonă de matrice similară peisajului din Europa ( a doua doar la lin în delta Volgăi).

Ecologie

Delta este sub protecție națională din 1938, iar în 1991 partea română a fost recunoscută de UNESCO ca obiect al patrimoniului natural mondial . brațul Chilia curge prin regiunea Odesa a Ucrainei ; pe ea – Rezervația Biosferei Dunării .

În 1979 a fost înființat Rezervația Biosferei „Delta Dunării“, care a inclus o parte a deltei din România. În 1992, rezerva a fost extins, iar în 1998 a devenit transfrontalier după ce membrii săi au intrat în Rezervația Biosferei Dunării din Ucraina.

Natura delta amenințare poate fi români și ucraineni canale de transport maritim.